Am învățat greșit!.., politica nici nu produce, nici nu promovează elite.

E posibil să nu fi înțeles eu. În toate lecturile mele despre sistemul liberal-capitalist, se vorbea mult despre cum trebuie să conducă cei ce au această misiune, care sunt obiectivele și idealurile lor. Dar, referitor la mecanismele prin care cei ce conduc ajung să conducă, referirile erau puține și, mai mult, când nu lipseau, nu atrăgeau atenția asupra celui mai mare pericol cu putință – incapacitatea conducătorilor.

La fel de posibil este ca eu să nu fi citit ce trebuie. Poate or mai fi existând sute de Machiavelli pe post de autori ce se referă la o astfel de temă, iar eu să nu-i fi citit. Dar mare mi-ar fi mirarea ca toți profesorii, comilitonii, colegii sau cunoscuții mei să știe de ei iar mie să nu-mi fi spus. Unul să nu fi spus ”Vezi că acolo e una din soluțiile pentru cea mai mare problemă a democrației interne într-un partid!”?

Așa cum, la fel de bine, poate că niciun mare teoretician nu a ajuns să conștientizeze că ăsta e marele pericol într-o politică ce se declară democratică dar nu are nici repere și nici paznici ai modelelor de urmat. Fie vorba între noi, autorii aceștia există, dar nimic absolut nu le-a făcut posibile aplicațiile în lumea reală. Drept pentru care lumea reală a făcut exact greșelile despre care ei au vorbit.

Acum, desigur, în studiu e România. Și pentru că e singura pe care o pot evalua, vorba aia ”am și citit cât să înțeleg, am și stat între ei părând-mi chiar, la un moment dat, că ar fi posibil să fie mai bine”. Dar parcă aici la noi  chiar toate pericolele și greșelile din politică iau viață și prind aripi.

Chiar citesc un articol generic din Cațavencii intitulat ”Vârful generației de mediocri”, iar articole din astea se tot scriu de unii care de regulă stau pe margine și evaluează obiectiv instinctele și acțiunile politicienilor. Tragedia e că au dreptate, parcă de la an la an ștacheta e tot mai jos, neaveniții sunt tot mai bine primiți, sfertodocții sunt tot mai în vârf, iar veleitarii par tot mai competenți.

Undeva, ceva, e setat greșit complet.

Dacă vă pare că e altfel, vă înșelați…

…sau, sunteți unul dintre ei.

că ăsta e marele pericol într-o politică ce se declară democratică dar nu are nici repere și nici paznici ai modelelor de urmat. Fie vorba între noi, autorii aceștia există, dar nimic absolut nu le-a făcut posibile aplicațiile în lumea reală. Drept pentru care lumea reală a făcut exact greșelile despre care ei au vorbit.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *