Când neclarificările doctrinare produc efecte

 

 

Mai deunăzi, în noianul de știri naționale, mi-a atras atenția o inițiativă „liberală”. Plafonarea asigurărilor auto era ideea, iar inițiativa m-a mirat în prima fază, căci un astfel de demers numai liberal nu poate fi numit, iar apoi, în faza următoare mi-a confirmat convingerile: navigăm în derivă, pe o plută liberală, cel puțin așa credem, însă suntem exact ca Sfântul Imperiu Roman, care nu mai era nici roman, nici imperiu, darămite sfânt…

​La propriu, barca noastră liberală nu s-a mai clarificat cu sine măcar în legătură cu liberalismul; lucrul ar fi fost necesar demult, chiar după afilierea PNL la PPE-ul european, mai ales că între noi veniseră atâția membri de la PDL, asumați ca fiind „populari”. Dacă cineva și-a închipuit că această afiliere, evident contra numelui, atâta timp cât în Parlamentul European există dimensiunea liberală, de la care PNL tocmai se dezlipise, nu va produce măcar derută doctrinară, ei bine, acel cineva s-a înșelat!

​Iar inițiativele de acest tip, evident etatiste și populiste, sunt tocmai exemplul evident. Căci, de-a lungul timpului, tensiunile au devenit evidente pentru cei ce doreau să le observe; momentul referendumului pentru familie a fost unul dintre acestea, când parte a membrilor îl susțineau, parte nici nu doreau să audă de așa ceva.

​E drept, într-o perspectivă realistă, nu poți deveni și rămâne partid de primă mărime făcând clarificări continue de acest tip, mai ales că doctrinele europene devin tot mai puțin riguroase. Rămân însă, în mod independent funcționale, la nivelul P.E. grupurile liberal și popular. Iar realitatea este una, și evidentă: Liberalii români sunt afiliați Grupului Popular European, nu celui Liberal.

​Realitatea nu face decât să oglindească o tensiune palpabilă, aceea că unii dintre noi sunt mai degrabă populari, iar alții mai degrabă liberali!

​Dar cum istoria aceasta singulară la nivel european, a PNL, va merge mai departe, rămâne să vedem cât de des ne vom lovi de existența unor instincte de tip etatist, de tipul celui amintit mai sus: plafonarea asigurărilor auto. Intervenție mai populistă, nu populară, rar mi-a fost dat să aud!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.