București, Diaspora și Covid: cauzele scorului sub așteptări al PNL

La o analiză pertinentă, făcută la câteva zile după momentul 6 decembrie, reiese destul de clar că scorul PNL a fost sub așteptări. Raportat la ultimele runde de alegeri din 2019 și 2020 scorul partidului, dintr-un motiv sau altul, noi am identificat trei, a fost slab, iar pentru asta președintele partidului, Ludovic Orban, și-a depus demisia din funcția de premier. Chinurile creării unei majorități cu 25 la sută din voturi se observă și, lucru mai rău, ele anunță ani următori de zbateri și tensiuni, cu atât mai mult cu cât, perioada prin care trecem continua să fie una extraordinară, ce va avea noi nevoie de măsuri extraordinare.
Prima redută pierdută, culmea, chiar după ce a fost câștigată, este Bucureștiul. Plasarea pe locul trei a Partidului Național liberal la București este un eșec, și unul din care liberalii chiar nu mai reușesc să iasă de câteva cicluri electorale. Dar pentru București motivele sunt clare, cel puțin pentru mine: faptul că întreaga organizație a fost lăsată în administrarea unor șefi interimari, fără nicio vizibilitate politică, să nu mai spun de vreuna civică sau socială, nici profesională, a costat mult din prisma rezultatului final. Faptul că la București liberalii nu mai au personalități, iar dacă au le îndepărtează, vezi cazul Adrianei Săftoiu, este o greșeală pe care n-am să înțeleg niciodată de ce o facem. Apoi, la fel de greșit, îmbinarea între leadershipul local, numirile în ministere și ulterior construirea listelor la parlamentare cu aceleasi personaje amintite a dus la scorul pe care îl cunoaștem cu toții. Bucureștiul e o capitală europeană, dar până acolo e un oraș pretențios, care are elite în toate domeniile, iar partidul care a putut coopta această elită a avut și rezultate. Nu a fost cazul la noi!
Al doilea teritoriu în care PNL a pierdut cumplit este diaspora, din nou clasându-ne pe locul trei, contrar aproape tuturor așteptărilor electorale. Cu parlamentari desemnați să reprezinte diaspora fără nicio imagine și fără realizări, dovada stă tocmai în faptul că nu avem nicio legislație dedicată acestei categorii românești, cu întâlniri terne și numai în preajma momentelor electorale, cu preocupări secvențiale dar nicidecum consistente, PNL a luat un scor dezastruos în diaspora raportat la ceea ce își imagina și la nivelul pe care conta. Este o realitate ce trebuia să fie evidentă tuturor, dar cum nu a fost să fie, am rămas taxați într-un mod nefericit pe o dimensiune pe care de prea mult timp contăm unidirecțional.
În final, dar lucruril ăsta ajuns deja ultra-recunoscut, trebuie să spunem că liberalii sunt singurii care au decontat întregul greu adus de criza Covid. Asta pentru că au fost singuri la guvernare, pentru că tot celălalt spectru politic și civic a putut critica doar măsurile liberale, și pentru că, inerent, în astfel de vremuri dificile măsurile luate au avut suișuri și coborâșuri, dar vorba aceea, după război mulți viteji se arată, după criză mulți cunoscători ar fi știut să facă mai bine.
Gestul președintelui liberal Ludovic Orban a fost așadar unul firesc, chiar dacă nu poți nega faptul că, de la venirea sa în fruntea partidului, formațiunea liberală a învins și a cucerit fiecare redută politică pe care și-a propus-o! Cum, însă, politic nu evaluează nimeni ansamblul ci fiecare etapă de parcurs, cum însă perioada care stă să înceapă are nevoie de un restart consistent, cum însă, cel mai probabil, parte din viitorii parteneri aveau reproșuri față de fostul prim-ministru, Ludovic Orban și-a asumat întregul capital de neîncredere și nemulțumire și a făcut gestul necesar .
De acum, deși nu se arată vremuri ușoare, ne dorim cu toții să avem un guvern stabil, să ieșim din criza medicală și apoi și din cea economică, și să revenim la vremuri normale, dacă se poate mai bune!
Sent from my iPad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *