România este, totuși, o minune

Cu cat privești mai adânc istoria noastră, procesul nostru de formare ca popor, evoluția noastră pentru a ajunge la stadiul de stat național, independent și suveran, vei ajunge să spui că o minune a însoțit continuu destinul nostru.
La început, minunea formării și,ulterior, a păstrării limbii noastre de origine latină, o limbă cîntată, nobilă și atât de specială.
Specială în primul rând datorită faptului că e singura limbă latină, păstrată aici, în sud-estul Europei, într-o mare de slavism datorat expedițiilor popoarelor slave venite din Polonia și din stepele rusești.
Niciunii dintre cotropitorii ce-a urmat colonizării romane, încheiate la 265, nu au mai fost în stare să ne impună schimbarea limbii naționale, așa cum s-a întâmplat cu popoarele din jur, care de altfel au făcut parte din Imperiul Roman o perioadă mult mai lungă decât noi, deci aveau motive suficiente pentru a păstra și ei o limbă romanică .
Apoi, specială pentru că nu mai există în Europa alt popor de origine latină care să nu fie greco catolic, dar asta desigur se datorează contextului regional și imperiului Otoman ce-a stăpânit această zonă pentru secole îndelungate.Suntem însă și aici speciali deoarece nune-am lăsat islamizați mai mult de o fărâmă.
 Apoi, însăși povestea formării statului român ține de domeniul minunii, a magicului. Dacă la începutul secolului 19, eram încă trei provincii, sub stăpâniri străine, ce aveau un unic element comun, acea limbă minunată de care vorbim, nu a durat 100 de ani și am ajuns la România “dodoloață”, aceea pe care o știm din cărțile de istorie. Aceasta e o minune dragii mei, iar explicațiile ei merită mult mai mult atenție.
Momentul 1918 este un moment astral atât în istoria noastră, cat și în întreaga Europă . dacă de-aici România a avut de câștigat, să știți că asta se datorează unor nume ce au proiect depus eforturi infinite pentru acest ideal .
În fine, faptul că astăzi suntem ce suntem, suntem cine suntem, după o istorie recentă atât de zbuciumată, e din nou o minune în sine.
Bunicii și părinții noștri vi sau să trăiască într-o țară democratică, respectată între suratele ei, în care fiecare să-și poată face drumul spre fericire. Astăzi, când Polonia și Ungaria dau exemple negative despre cum să nu fii membru a Uniunii Europene, când Balcanii încă nu și-au rezolvat în totalitate diferendele de teritorii și etnii, România stă cu fruntea sus în fața partenerilor ei europeni și transatlantice, fiind pentru aceștia punct de stabilitate în zonă.
Pentru toată istoria noastră dificilă, dar minunată, pentru toate greutățile pe care de 30 de ani le trăim pentru a construi din nou țară, pentru toți românii ce știu să fie oameni minunați, pentru toți cei ce au plecat și sunt continuu cu gândul la țara lor, să știți că minunea va merge înainte!
Ești o minune, țara mea!

Leave a Reply

Your email address will not be published.