În Est Europa cunoaște reale succese! Modelul ei cucerește popoarele de la marginea Rusiei

În Europa de Est se încheie un an minunat pentru democrație și pentru orientarea pro occidentală!

A trecut aproximativ un an de când în Ucraina populația ales un președinte nou, prooccidental și proeuropean, democrat prin chiar esența sa, un actor din societatea civilă, ce și-a lansat candidatura în urma unui serial în care, culmea, interpreta chiar rolul unui candidat și a unui președinte, ulterior, în fruntea țării sale, Ucraina!Simbolistica alegerilor e însă alta, mult mai importantă, anume aceea că, după ce și-au alungat președintele prorus în urmă cu ani buni, prin așa numita Revoluție Portocalie, după ce și-au ales un președinte proeuropean dar cu susținere și afaceri dubioase, poporul Ucrainian a ales un președinte nou, cu o istorie mai curată și mai democratică. Ucraina s-a înscris așadar pe drumul prooccidental!
N-a durat mult, și spre sfârșitul verii, începutul toamnei, a venit rândul Belarusului, acolo unde nimeni nu se aștepta ca populația să fie capabilă să adopte o atitudine pro democratică, iar în urma alegerilor, care l-au dat câștigător pe Lukașenko cu 80 %, să iasă în stradă și să își ceară drepturile, libertățile, viața în democrație. E adevărat, cu un exemplu de invidiat la sud, Ucraina, cu o țară profund europeană la nord, Lituania, și cu Polonia la vest, Belarusul avea de unde să vadă că totuși lucrurile se transformă rapid în bine în toată zona de care vorbim. Nu e mare lucru raportat la țările din jur, e adevărat, dar în țara care era cel mai pro-rusă din toate cele șase care sunt astăzi în politica europeană de vecinătate, manifestații de stradă cu zeci de mii de oameni înseamnă deja un semnal consistent pentru ce se va întâmpla și în Belarus! Așa a început totul și în Ucraina! Și Belarusul dă, așadar, semne clare de dezghețare!
La urmă, iată, ce veste minunată din Republica Moldova. În sfârșit, poporul frate moldovean, a ales un președinte care nu mai e pro-rus, dimpotrivă, e chiar prooccidental. Nu se aștepta multă lume la asta, nu credeau mulți că Dodon va putea fi înfrânt, dar iată, minunile se întâmplă! R. Moldova se înscrie pe un drum clar proeuropean.
Dacă e să ne raportăm la situația din zona amintită, Belarus, Ucraina și Republica Moldova, în urmă cu 6-7 ani, vom constata că totul era prorus. Astăzi, însă, sunt semne clare că întregul flanc estic, cel tampon până acum între Rusia și Uniunea europeană, a luat, sau dă semne că va lua, în cazul Belarusului, o orientare clară înspre Uniunea europeană .
E un succes total și real pentru toți cei ce vor să-l vadă! Că modelul european produce reverberații, că e clar superior oricărei alte proiecții estice, că Rusia lasă piciorul mai moale de pe grumazul acestor țări, că populațiile au o proiecție clară înspre vest, sunt toate realități pe care trebuie să le recunoaștem și de care putem să ne bucurăm.
Că Uniunea Europeană poate fi felicitată?; că Politica Europeană de Vecinătate e un succes?; că modelul european își arată superioritateafie și nu mai prin rezultate?; că nu mai poți ține oameni în interiorul granițelor și atunci ei vor vedea cu proprii ochi diferențele?…,toate acestea sunt fapte pe care astăzi le putem celebra, putându-ne gândi în viitor la o Uniune Europeană care să cuprindă tot continentul. Așa cum cei care au proiectat-o o și vedeau: “De la Atlantic la Urali”!

Sent from my iPad

Leave a Reply

Your email address will not be published.