Cât timp ne numim liberali, candidaturile mici nu ne deranjează

…iar din acest motiv nici nu îi numim vânduți sau trădători.

Căci noi suntem cei care luptă primii pentru libertățile celorlalți, iar prima libertate e aceea a dreptului de exprimare, iar candidaturile în democrație sunt o formă de exprimare.

Apoi, dacă reușim să prezentăm o ofertă credibilă și atractivă politic, numărul infinit de candidaturi potențiale concurente devin depășite și irelevante, iar aceasta este singura formă legitimă de a învinge în democrație, aceea a puterii ofertei și programului.

Noi, liberalii, suntem cei care, de exemplu, am putut primi de-a lungul istoriei noastre politice, varii forme concurente pe dreapta, de la un Meleșcanu sau Băsescu, la un Vosganian sau alții, pe care astăzi, e adevărat că nu îi mai găsim printre noi, dar la vremea respectivă am avut puterea de atracție suficientă, iar acela a fost modul în care i-am neutralizat…

Nu văd astăzi de ce în platforma pentru Bistrița nu și-ar găsi locul un obiectiv sau două ale verzilor, pentru a ne putea îmbogăți oferta, și pentru a face vectorul electoral mai puternic prin atragerea verzilor în deja creata alianță pentru Primăria Bistrița. Pentru că, dacă cred ceva, cu adevărat, e faptul că prezența verzilor pe termen mediu în politică trebuie luată serios în cosiderare de orice om politic rezonabil. Iar pe mine, personal, prezența lor mă bucură.

Aceasta este formula liberală de a înțelege concurența, prețuind și invitând alături pe cei relevanți, făcând mici și depășiți pe cei irelevanți, deci nesemnificativi, lucru rămas de demonstrat prin rezultatele votului din 27 septembrie.

Nicidecum agresând și jignind, pentru că de la noi se așteaptă să dăm tonul, iar tonul nostru trebuie să fie cel al iubitorilor de democrație, nu cel al țapinarilor ce jignesc tot ceea ce nu le servește.

Pe final, am să mă refer și la cei ce poartă false stindarde, căci ei există, dar nu e drept să îi punem pe toți în aceeași categorie. Aparent, candidatura reprezentanților PMP ne defavorizează, dar vă asigur că profilul candidatului de primar din partea acestui partid creează la fel de multe deservicii și celor de pe stânga, oamenii din clasa muncitoare nedefinindu-l ca pe un candidat de dreapta.., ceea ce, fie vorba între noi, e foarte adevărat, omul expirând socialism chiar și prin pozele cu care a împânzit orașul.

Așadar, prieteni, pe noi candidaturile mici nu ne deranjează, tocmai datorită puterii liberalismului, din noi și din ideologia noastră. Dacă vreodată ele ne-au deranjat, asta a însemnat că nu am fost destul de puternici.., iar acum a cam venit timpul să fim!

Leave a Reply

Your email address will not be published.