Uneori chiar se vede adevărata față a „dezbaterilor din forurile locale” – e nulă!
Câteva experiențe politice sau publice mă fac să afirm un lucru simplu și clar: noi până nu o să ieșim din logica lui „ciocu’ mic, noi suntem la putere acum”, nu vom realiza acea minimă atmosferă de decență în politică, atmosferă ce ar fi benefică nu doar comunităților locale, dar chiar și actorilor politici, cei care se văd în situația de a cere din nou voturi la fiecare 4 ani.
Ultimul exemplu evident de acest tip este oferit de ședința online a Consiliului Local Bistrița, unde rolurile au fost jucate ca întotdeauna, deși de data aceasta totul era, cel puțin teoretic, mai transparent, întreaga ședință fiind transmisă public pentru orice persoană interesată. Ilustrarea nu a rămas neevidențiată de presă, care cu această ocazie avea și dovezile la vedere, forul local fiind distribuit între opozanți cu drept formal la cuvânt, și tăcători votanți din partea majorității, plictisiți sau grăbiți la auzul celor din opoziție!
Și de fapt, ce e rău în acest mecanism, în care puterea își impune, aparent legitim, votul majoritar obținut democratic? Păi, în primul și în primul rând, dictatura celor 50%+1!.., căci oricât de aberant ar părea, democrația nu este doar atât; cei 49% care stau în opoziție, reprezintă și ei tot atâtea voturi, aproape jumătate din oraș, iar această aproape jumătate are și ea dreptul la opinii și proiecte, asta pe lângă cele ale puterii, în mod suplimentar și pozitiv. Altfel, cei de la putere cumpără non-stop un vot, două, din opoziție, iar apoi își încep marșul, uneori aberant, cum deja ne-am obișnuit.
Apoi, se întâmplă nedreptatea că, în felul acesta, prea puțini contează și impun proiecte, atâta timp cât șefii au o masă de „tăcători”, care le votează aberațiile, slugarnici și umili pentru „onoarea” de a fi pe liste. Și poate că nu ar tăcea toți, unii ar mai avea idei bune, dar partidulețul și șefii o cer, deci tac și votează, căci asta le mai asigură un mandat, care dealtfel nu reprezintă nimic! Ei sunt cei de profesie consilieri, îi știți, dar nu ați auzit veci de la ei despre vreo inițiativă.
Dar cea mai mare nedreptate, în democrația lui 50%+1, stă în suprimarea opoziției, a democrației însăși, și a frumuseții dezbaterii oneste. Cât timp „ciocu’ mic” e principiul, primitiv și aberant, forurile acestea vor fi aride, uscate, neatrăgătoare pentru cineva, exemple de democrație simulată și grobiană. Iar ele anulează însăși esența și existența conviețuirii, căci ce rost mai are opoziția dacă ea nu e lăsată, măcar de dragul omeniei, să aibă măcar un proiect pe an sau într-un mandat? Să le dăm banii în plic acasă, să nu mai pierdem timpul alocat intervențiilor lor, să fim eficienți în ură, egoism și răzbunare, să trecem doar proiectele noastre luminate.
Astfel, desfigurăm de fapt democrația. Când ședințele sunt lunare, ordinea de zi are zeci de proiecte, nu mai are nimeni loc și timp pentru inițiative. Că sunt oamenii tăi, sau cei din opoziție, orice inițiativă consumă timp prețios, ea neajungând oricum să fie votată. Căci poate nu ar tăcea toți, dar le este imposibil să nu o facă, proiectele fiind ale celor2-3 reprezentanți ai majorității; îi știu, i-am văzut și în Parlament, iau lumina de la Guvern, în rest nu mai are nimic loc, rost sau importanță. Rămân astfel oameni onorabili, destoinici, elite ce nu apucă nimic, din cauza acestui mecanism odios ce evită, chiar anulează esența democrației…
Astfel, aproape 100% din cei ce ajung consilieri locali, județeni sau parlamentari se transformă automat în tăcători, neavând șansa să exprime măcar o dată o minimă idee pe care ar dori să o susțină. De asta, cu vina lor sau fără, avem nume proprii pe listele instituțiilor elective, dar aceste nume nu au fețe și nici idei. E felul în care știm noi să omorâm adevărata democrație, să coborâm ștafeta la formalități vulgare și nedrepte, să ucidem forurile deliberative.
Din toate aceste motive, consider că e o datorie a celor puțini, ce mai înțeleg adevăratul rost, să facă în așa fel încât să poată vorbi cât de mulți. Măcar ne dăm seama pe cine am ales, dacă nu cumva ajungem la idealul democrației, acela în care ideile bune se exprimă, se respectă și se implementează. Altfel, vedeți bine, aceasta nu e democrație – e dictatura lui 50%+1. Iar din asta pierdem toți, asta se vede cu ochiul liber.