Despre lumea pe care nu am iubit-o îndeajuns

Ați simțit și voi nefirescul dimineților din oraș? Al acelor momente care, în mod normal, ar fi fost pline de oameni și mașini? V-a trecut și vouă prin minte, pentru o fracțiune de secundă, ideea despre cât de firavi suntem de fapt? Ați fugit cu mintea la filmul SF preferat, care, evident, conține imagini cu străzi pustii, cu magazine goale? Căci fără să fiu un panicard, mie toate senzațiile acestea mi-au fost aproape zilele acestea…

​V-ați gândit apoi cât de minunată era lumea în care era de ajuns un telefon al unui prieten pentru a bea un capuccino sau o bere la o terasă de pe pietonal? Sau invitația unei familii de prieteni de a lua masa împreună sâmbătă la un grătar? Sau decizia de a lua liber, la o idee simplă, persoana iubită și a pleca undeva la o plimbare, cu mașina sau pe jos, pur și simplu?

​Ei bine, iată că traversăm o perioadă în care toate aceste lucruri nu se mai întâmplă, sau, mai rău, nu mai sunt posibile! Și tocmai de aceea, e de datoria noastră să ne gândim mai bine la lumea minunată pe care, trecător, am pierdut-o. Și la care ar trebui să ne gândim cu dragoste, cu prețuire și cu dor! Căci dacă toți o vrem înapoi cât de repede, va trebui ca de data următoare să o iubim mai mult, mai ales că de prea multe ori am hulit-o!

​Așa cum era ea, imperfectă și cu nenumărate nedreptăți, era o lume în care toți ne puteam pune în aplicare, în mod liber, visele. Cum spunea cineva, a fost o lume în care am putut face ceea ce nu credeam că voim putea face vreodată! Erau de ajuns o decizie, o mașină bunicică, câteva sute de euro, și puteam pleca vara la mare, în România, în Bulgaria, în Grecia! Erau de ajuns și mai puțini bani pentru un city-break, concept minunat inventat de agențiile de turism pentru a ocupa locurile libere din avioane și hotelurile de peste tot. Câți nu amvăzut în felul acesta Roma, Parisul, Barcelona?!?

​Și în felul acesta ajung la alt subiect insuficient apreciat: Uniunea Europeană. Căci am văzut zilele acestea poziționări împotrivă, conform cărora Uniunea nu face destul, că iată că ea nu rezistă în momente grele căci statele și-au închis granițele, ș.a.m.d… Nimic mai fals, U.E. acum, în aceste momente a lăsat statele suverane să își ia măsurile considerate necesare, iar închiderea granițelor e o astfel de măsură, luată pentru noi, cetățenii, pentru a limita răspândirea pandemiei. Cine și-ar imagina că ni se cere să rămânem în casă, dar având dreptul să ne plimbăm între țări??? Tot niște oameni ce nu știu aprecia destul un drept suplimentar, cel de a călători liber între țări, drept pe care acum îl solicită?

Iată așadar, prieteni, că a venit vremea  să conștientizăm lucruri și aspecte de care nu ne-am bucurat destul! Și pentru că se spune că orice criză are și efecte pozitive, îmi doresc ca acesta să fie principalul: să vă văd pe toți mai bucuroși, savurând mai mult o înghețată italienească, gustând mai mult un iaurt grecesc, în timp ce vă faceți planuri pentru un litoral la care nici nu vă gândeați că o să ajungeți în viața aceasta! Căci aceasta e lumea pe care am creat-o noi toți, lumea pe care acum am suspendat-o, și, la a cărei minunăție ne putem gândi în tihnă, re-așteptând-o!

Doamne, ce n-aș da acum pe un telefon de la prieteni, prin care să ne cheme la o terasă, poate la o cabană la munte în weekend, unde să facem planuri pentru la vară!

Te așteptăm înapoi, lume, căci te vom iubi mai mult…

Leave a Reply

Your email address will not be published.