Cât primitivism în declarația unui primar!

Mai rar mi-a fost dat să văd atâta „epocă de piatră” a civilizației, câtă am observat în declarația din 27 feb, din ziarul Bistrițeanul, a primarului din Comuna Dumitrița!

​Ocazia afirmațiilor acestuia a fost oferită de materialul postat de ziarul amintit, (ziar pe care îl și laud pentru demers), referitoare la puzderia de mașini abandonate chiar în centrul comunei, acolo unde în mod normal ar trebui să fie locul de mândrie al oricărei așezări comunale..

​Dar nu, nu e cazul Dumitriței, deoarece acolo te izbește de fiecare dată peisajul creat de o minte, probabil rătăcită, ce a considerat că întreg centrul îi aparține, de vreme ce l-a mutilat cu zeci de rable părăsite și aruncate de colo până colo!

​Dar revoltătoare și pentru mine a fost inacțiunea evidentă, dacă nu chiar nepăsarea celor din Primărie, care ar fi trebuit să reacționeze la o așa situație, cu primarul în frunte!

​Toate cheile s-au arătat însă odată cu reacția primarului comunei, care cu propria gură admite că persoana responsabilă „…, îmi e prieten, consătean și mi-e și cumnat”. De aici lucrurile se cam clarifică, doar că situația se va sparge în capul cumnatului cumnatului, adică a primarului, care a dat dovadă de lipsă de reacție la situația creată, iată, de o rudă a sa!

​Până aici, însă, lucrurile arată doar o situație nefericită, dintr-o administrație locală incapabilă să păstreze domeniul public curat și plăcut vederii, într-o comună, altfel, de toată frumusețea,,.

​Primitivismul declarației, de neacceptat în mileniul 3 al civilizației, stă în exprimarea hidoasă și amenințătoare pe care edilul nu se abține și o face câteva propoziții mai târziu! Referindu-se la persoana care probabil a făcut plângerea față de un fapt ce ținea de datoria primăriei, primarul afirmă: „ Știți cum e, cine l-a pârât, i-a făcut rău. Și dacă faci rău, rău să aștepți.”

​Într- o lume normală și civilizată, această afirmație amenințătoare cere automat demisia autorului. Plecând de la o pildă și credință religioasă răstălmăcită, cea care spune la origine că „pentru a aștepta binele de la lume,  trebuie să faci tu mult bine”, primarul amenință cu rău persoana, probabil bănuită, ce a făcut sesizarea! Sesizare pe care tot primarul o consideră „un rău”, din moment ce la ea se referă.

​Și pentru că acest nivel de discurs arată primitivism și amenințare nici măcar voalată, consider că organizația ce a putut nominaliza un astfel de personaj, pentru conducerea unei comune, trebuie să îi ceară demisia de onoare. Într-o lume ce se dorește cât de cât respectabilă, astfel de personaje nu au ce căuta în fruntea comunităților decente și civilizate..

​Din întreaga declarație a primarului, răzbate o viziune atât necivilizată, cât și amenințătoare, iar asta nu este compatibil nici cu spiritul democrației, nici cu civilizația, nici cu minima decență a unui reprezentant ales de cetățeni!

​Demisia, deci! Scuzele nu mai sunt acceptabile!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.