După două mandate ca presedinte al Consiliului Județean, în care susții doar “tradiția și obiceiurile locale”, nimic nu mai trebuie să te mire

Nu ar mai trebui să fie o surpriză așadar, pentru nimeni, faptul că în presa națională, după momentele de glorie ale primarului Bistriței (fie cu veverițele, fie cu pârtia însorită), apari ca județ numai cu știri negative, despre obiceiurile primitive ale populației locale. Că doar asta ai susținut în calitate de administrator al județului, respectiv tradițiile și obiceiurile pe care oamenii le-au avut dintotdeauna în aceste locuri.

Și atunci, imaginile cu un cioban ce bate un turist, știrea cu un preot cântăreț de muzică populară implicat în afaceri sexuale, instantaneele cu alt cioban ce sechestrează drumeții cerându-le taxă de trecere, iar mai nou, cadrele cu un cal agonizând lăsat voit spre ademenirea fiarelor pădurii conform unor obiceiuri de vânătoare ancestrale face înconjurul țării, devin toate imagini sugestive și generice despre un județ în care sunt susținute tradițiile și obiceiurile locale.

Nimic de mirare așadar, atâta timp cat pentru a câștiga voturi cu ocaua ai bătut pe umăr și pe spate ani la rând o populație rurală căreia nu i-ai spus nimic vreodată despre faptul că lumea a mers înainte, s-a modernizat, a căpătat noi deprinderi care nu mai au nimic cu primitivismul unor oameni ce fac orice pentru mâncare sau sunt dispuși la orice pentru a obține venituri. Când te urci pe bina de pe care urmează să cânte o pleiadă de cântăreți populari, cu hoarde întregi de ansambluri și mai populare, și le spui într-una alegătorilor că ei sunt cei mai buni din lume și orice politician trebuie să facă orice pentru fericirea lor, acei alegători vor înțelege că merită totul ei nefăcând nimic. Mai mult, ei trebuie doar să rămână cum au fost dintotdeauna.

Ba mai mult, ca totul să fie împachetat până la capăt, faci și slogan de campanie cu ”Mândri în Europa”, ”Mândri că suntem români”, ”Cu demnitate în Europa” transmițând oamenilor că nu suntem respectați destul, că nu mai avem chef să fim cetățeni de mâna a doua, și multe alte bazaconii perverse care să gâdile orgoliul electoratului țintă și să-I îndreptățească cât de mult pretențiile.

Să fim bine înțeleși, orice configurare de acest tip își arată urmele pe termen mediu și lung. Consolidarea acestor mândrii bazate pe tradiții și obiceiuri, prelungite prin cheltuieli imense, de ordinul milioanelor de euro în tot felul de ansambluri populare susținute de la buget, duc încet dar sigur înspre o stare de ruralizare generalizată la nivel comportamental ce nu are nimic cu Europa aceea care încurajează tradițiile dar nicidecum primitivismul și ruralizarea în dauna civilizației.

Nici nu am să mă întreb de câte ori a inițiat sau încurajat președintele Consiliului Județean întâlniri cu primarii, veterinarii și popii din județ pentru a discuta minime măcar, dar atât de necesare aspecte legate de vechile metehne și obiceiuri nedorite. știu sigur însă că același președinte împreună cu primarii au făcut orice ca sistemul de colectare a gunoaielor să coste cât mai puțin și să nu deranjeze populația care trebuie să rămână tradițională, deci minunată. Ca atare, și astăzi toate râurile sunt pline de gunoaie, câmpurile de incendii iar cadavrele animalelor merg în pădure în cazul cel mai fericit. Pentru că, pentru a nu deranja aceeași populație alegătoare, veterinarii nu întreabă în ce condiții își tin oamenii câinii, primarii nu întreabă unde aruncă oamenii gunoaiele iar popii nu întreabă nimic pe nimeni, fericiți fiind ca oamenii păstrează tradițiile adică invită și dau de mâncare în timp ce își plătesc cotizațiile către biserică.

Ei, toate astea reprezintă o mică parte, dar atât de dureroasă, din scăpările acestui președinte de Consiliu Județean și majoritatea sa politică, deci o mică parte din vina cea mare pentru care am rămas un județ inapoiat, în coada clasamentului la veniturile pe cap de locuitor și cu o imagine națională ruralizată și tot mai ades potrivită pentru ”știrile de la ora 5”.

E o culpă mare aceasta. Aceea în care unii cred că pot conduce, iar când o fac, în ignoranța și prostia lor nu au grijă să se înconjoare de unii care pot vedea mai mult. Până la urmă județul e asfaltat, primarii sunt mulțumiți iar populația mângâiată. Cu ce preț, însă? Acela al ieșirii de pe orice rută de interes economic, intelectual sau cultural. Lâncezim în zeama noastră, cultivând tradiții și obiceiuri de multe ori primitive, iar toate astea au ajuns să fie cunoscute de întreaga țară ce află de noi prin știri ce nu ne fac deloc cinste.

Leave a Reply

Your email address will not be published.