Am motive foarte precise să cred că el va veni. Cazul cumplit al Alexandrei ne coboară, respectiv ne obligă să coborîm, în profunzimile sufletelor noastre, în rădăcinile metehnelor noastre, în istoria recentă și îndepărtată a ceea ce suntem astăzi.
Pornesc de la un comentariu al doamnei Lelia Munteanu:https://www.gandul.info/puterea-gandului/butonul-de-resetare-pe-care-l-cauta-presedintele-nu-se-mai-afla-in-romania-18261984, și îi dau dreptate în cea mai mare măsură, spunând doar că nu predarea autorităților în mâinile interlopilor este cauza tuturor relelor, ci incompetența și slaba pregătire a celor ce ocupă funcții de conducere e marea problemă a țării. Niște oameni bine pregătiți nu ar fi predat atribuțiile și funcțiile lor în mâinile unor bandiți care ulterior să se folosească de vulnerabilitățile acestea.
E pentru mine convingerea ultimă și supremă că avem nevoie de un așa numit reset. Recurgerea la el e obligatorie, iar drumul până acolo e deja netezit, și, foarte important, ce e de făcut pentru aceasta stă chiar la îndemâna noastră.
Am văzut oameni ce au vibrat la ideea acestui reset Național, instituțional,administrativ, de competențe, de viziune de optică întrebându-se e cum anume începe el și de la ce valori anume ne resetam, adică la ce valori trebuie să revenim pentru a începe un drum nou.
Păi e mai simplu decât credeți prieteni, iar problematica aceasta a fost dezbătută de multe ori în Istoria civilizației și culturii românești: istoria ne trimite înapoi la valorile acelea universale, de proveniență europeană, pe care noi le-am mai preluat în perioada antebelica și interbelică și lucrurile au mers bine, ca după aceea să le părăsim ca lucrurile să meargă prost.
Că tocmai văd discursul președintelui țării, Klaus Iohannis, în legătură cu nevoia pentru reset am să vă spun că el începe de la bunăcuviință, încredere, competență, respect reciproc, valorizarea celor ce au școală de bună calitate, recunoaștere a valorilor, și multe-multe alte concepte ce au trecut din nefericire,în istoria noastră recentă, într-un registru de batjocură, superficialitate și nerecunoaștere.
Începând cu cele enumerate, continuam direct și precis cu reactualizarea și revalorizarea acelor așa anumite valori europene: stat de drept, democrație, autoritatea statului, libertate, egalitate între cetățeni și între aceștia și stat, independența justiției, o constituție suverană, un mediu economic funcțional în baza concurenței, loialității pe piață, a corectitudinii regimului fiscal general respectat de absolut toată lumea.
La urmă, reset-ulul acesta național va trebui să aducă Vânătorii de funcții și de cariere în situația de a înțelege că o funcție primită pe nedrept te poate duce la pușcărie. Că incompetența te va pune în situația să semnezi lucruri pe care nu le controlezi, că incapacitatea de a controla lucrurile te va face vulnerabil, și că de fapt te pui într-un mare pericol atunci când ocupi un post pe care nu-l meriți și pentru care nu ești pregătit. Aici vreau să subliniez exact intervenția președintelui Klaus Iohannis de după popularizarea tragediei de la Caracal: partidele trebuie să renunțe la nepotism și clientelism, să caute oameni competenți, chiar dacă nu în interiorul lor, iar funcția publică de stat să devină cu adevărat o funcție respectabilă, statul având dreptul ca prin intermediul legilor să-și recruteze cei mai bun membrii din societate fără intervenția politicului.
În felul acesta, se va crea o atmosferă de încredere reciprocă în noi și în destinul nostru, în care oamenii competenți vor putea munci în sfârșit nestânjeniți, în care politicienii vor căuta la propriu să promoveze cei mai competenți membri ai societății, în care funcționarii publici nu vor mai fi nevoiți să fie obedienți față de conducerea trecătoare de partid.
E mai simplu decât credeți să ne resetam, e mai simplu decât credeți să resetam întregul sistem național astfel încât să începem cu adevărat construcția României normale și puternice.
Și nu uitați, în 22 decembrie se vor împlinii 30 de ani de la Revoluție, 10 mai mult decât a prevăzut Brucan pentru noi, Însă acum avem șansa de a o face cu adevărat. Prea mulți au înțeles că fără reset suntem de fapt o țară fără o direcție, fără strategie și fără sens.