Niculae dă dovada unor reale calități de asfaltator- șef de echipă. Dar atât!

Urmăresc cu atenție, de o vreme, evoluția acestui personaj pe care PSD l-a așezat în calitate de candidat la Primăria Bistrița. Acum, să ne înțelegem, oricât ar încerca altceva, omul nu reușește să dovedească vreo calitate în vreo altă dimensiune. Pur și simplu omul se delectează, se mișcă bine, se simte bine în postura aceasta de șef de echipă – supraveghetor a unor muncitori ce n-au nicio treabă cu el, căci sunt angajați ai unor firme private care prestează o lucrare în schimbul unor bani plătiți de primărie.
Dar omul atât demonstrează – e un bun supraveghetor a unor muncitori: arată cu degetul, face poze afectate, se simte bine în mirosul de bitum, în general îi place să se miște pe stradă și să-și facă poze la lucru. Acestea nu sunt însă nicidecum calitățile unui viitor primar de reședință de județ, ci sunt, așa cum spuneam, calitățile vreunui funcționăraș din vreo direcție din primărie sau a unui șef de echipă la o firmă privată.
Nimic în rest, de la domnul Niculae, viceprimarul candidat pentru postul de continuator al actualului primar PSD. Nimic despre logica defectuoasă și teoriile pesediste care guvernează de 12 ani la Bistrița. Nu sunt bune, nu sunt nici rele, nu evaluăm unde am ajuns cu ele, nimic în sensul acesta.
Nimic despre viitorul Bistriței, în afară de un schimonosit proiect pentru viitoare case cu teren pe gratis, de parcă asta ar fi principala lipsă a Bistriței. Nimic despre viitoarea economie a Bistriței, nimic despre viitorul profil economic al Bistriței, nimic despre viitoarele specializări în care Bistrița trebuie să exceleze, nimic despre educația și specializările educaționale în acest sens, nimic în sensul acesta.
Nimic apoi despre viitorul profil cultural, de exemplu, al Bistriței. Probabil că domnia sa vede potrivită ruralizarea aceasta continuă produsă de Cosma și susținută financiar de Crețu. Nimic despre ce va fi după ei,mai ales că ambii se pensionează; nimic despre dimensiunile culturale ce vor fi încurajate la Bistrița, nimic despre actualul ansamblu Megalomaniac plătit de Centrul Cultural Municipal, nimic despre vreun teatru viitor la Bistrița, nimic despre un viitor proiect de acest tip, pe cât posibil de urban.
Tot nimic ne spune actualul viceprimar și despre infrastructura de la Bistrița și problemele ei reale. Când nu se pozează cu asfaltări sau nu postează cu intervenții de toată jena, care de altfel fac parte dintr-un cotidian inferior al unui oraș respectabil, viceprimarul Niculaie n-are nimic de spus despre infrastructura învechită, despre lipsa investițiilor în conductele de sub cota zero a municipiului, n-are nimic de spus despre încrengătura infinită de fire și cabluri electrice din oraș, n-are nimic de spus despre faptul că probabil am rămas ultima localitate din județ iluminată cu becuri pe gaz și nu pe led, n-are nimic de spus despre mobilierul urban ce e depășit în totalitate din toate punctele de vedere.
Același viceprimar n-are nimic de spus nici despre actuala schemă de resurse umane din primărie, probabil după principiul tuturor foștilor primari conform căruia să nu deranjeze actualii funcționari pentru că ei sunt importanți în decizia privind viitorul primar prin numărul lor mare de voturi. Asta n-ar fi un capăt de lume, dacă actualul viceprimar ar vorbi măcar despre o încercare de eficientizare a activității acestor funcționari, astfel încât oamenii să simtă o cat de mică îmbunătățire a serviciilor primăriei. Nici vorbă, zero concepte de modernizare, eficientizare sau europenizare a serviciilor unei primării ce se autoproclama într-o vreme europeană.
Nu spune nimic viceprimarul Niculaie despre direcțiile fundamentale viitoare ale orașului nostru. Omul pur și simplu asfaltează, crezând că multitudinea de poze și realizarea unui serviciu care altfel e de minima igiena într-un oraș ca Bistrița, nicidecum de vreo maximă importanță, îl pune în situația de a ieși în evidență prin faptul că deja face ceva. Nici vorbă, omul atâta știe, și face ceea ce știe cu infatuare, ca și cum domnia sa ar fi adus asfaltul la Bistrița sau ca și cum nimic de până la domnia sa nu ar fi fost făcut cu atâta măiestrie. Omul e, cu alte cuvinte, un foarte bun șef de echipă care asfaltează, dar e totodată redus la acest nivel. Poate eventual măsura lungimi, poate eventual număra camioane, poate eventual ponta muncitori, dar doar atât. Omul nu poate mai mult, iar Bistrița are nevoie de mult mai mult.
Chiar nu ne putem compara cu o comună ce n-a văzut asfaltul până în 2019, și care acum eventual va fugi într-un suflet la vot se susțină pe cel ce a dus asfaltul. Bistrița are nevoie de viziune pe care să o aducă un om recunoscut, cu o imagine bună, credibil, și care să poată strânge în jurul său toată resursa de bună calitate și bunăcuviință pe care acest oraș încă o are. Iar de asfaltări o să se ocupe în continuare firmele private prestatoare de astfel de lucrări, iar decizia de a-l ține pe Niculae în continuare va fi numai a lor. Dar pe statul lor de plată, nu al Primăriei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *