Trei motive pentru care putem fi mândri de poporul nostru

Pentru că nu mai vorbește nimeni de astfel de lucruri, pentru că astfel de vești sau astfel de situații trebuie evidențiate, pentru că riscăm altfel să cădem într-o stare în care să nu mai vedem lucrurile frumoase, am să scriu despre trei motive pentru care avem cu adevărat a ne mândrii, de noi, de poporul român:
Prima și prima dată, putem fi mândri cu adevărat de faptul că suntem singurul stat european, mai exact singurul popor european al acestei perioade, care a fost capabil de-a lungul anului trecut să realizeze două manifestații considerabile pentru statul de drept. Nu au manifestat oamenii nici pentru paine, nici pentru taxe prea mari, nici pentru ceva prevederi prin vreun cod al muncii, poporul român a manifestat pur și simplu pentru statul de drept, mai exact pentru dreptate și corectitudine! Asta în condițiile în care în jurul nostru, în Ungaria și Polonia acest statde drept este realmente luat la șuturi, iar în flancul nostru Nord estic problemele sunt cu mult mai mari. Vă dați seama că o astfel de oază de credibilitate și aspirație de libertate și corectitudine poate fi un exemplu pentru oricine din jurul nostru. Felicitări, români!
Al doilea motiv, tot de anul trecut, este reprezentat de modul realmente onorabil și respectabil în care acest popor a înțeles să se manifeste la referendumul pentru familie. Românii nu au respins familia tradițională atunci, dar au înțeles dintr-un spirit european pur și real umanist, că astfel de lucruri nu se realizează populist și pe stradă, intrând sub plapuma unor oameni prin niște prevederi legislative aberante și,mai ales, inoportune. Am fi ajuns în atenția întregii lumi prin astfel de prevederi, dar, dimpotrivă, am ajuns respectați pentru modul în care am înțeles să tratăm o astfel de problemă ridicată la fileu în mod nenecesar, și mai ales, politicianist și populist. Felicitări,români!
Ei acum, al treilea motiv, și poate cel mai important, este modul lăudabil și chiar magnific în care românii au știut transmite un semnal proeuropen prin votul lor în 26 mai. Nu am să vorbesc despre partide la nume propriu, dar am să spun foarte clar că toți cei ce și-au permis să transmită semnale anti europene au fost aprig și crunt pedepsiți. Am și scris chiar după alegeri că poți să le iei românilor orice, dar nu poți să faci trimiteri la distanțarea față de Europa lor. Iar în 26 mai, toți românii au știut să transmită celor ce și-au permis discursuri antieuropene un clar semnal de dezacord. După aceste alegeri, indiferent de numele celor ce au câștigat, România a devenit mult mai proeuropeană, din nou o insulă de credibilitate și suport pentru Uniunea europeană care în această zonă a Europei are reale probleme de raportare la modele și la standarde. Prin votul din 26 mai am devenit mai europeni decât eram, iar aplauzele dedicate președintelui Iohanis în Consiliul European au fost direcționate în acest sens. Pentru președintele reprezentant al unui popor pro european. Felicitări,români!
Iată, așadar,trei motive pentru care poporul român poate fi apreciat și chiar lăudat, ceea ce de fapt se și întâmplă la nivel european. Acum, deodată, România are o voce mult mai solidă și mai respectabilă în cadrul Uniunii Europene. Iar asta nu mă face decât să spun, din nou, că poporul acesta al nostru merită felicitări pentru cât de european este. Nici nu știu dacă multe din statele fondatoare ale Uniunii Europene au dat atâtea semne de proeuropenism în ultima vreme. Dimpotrivă, partidele și mișcările antieuropene sunt tot mai prezente în Europa fondatoare. Asta în timp ce noi, la aceleași alegeri, n-am trimis nici măcar un reprezentant anti european, eurosceptic sau iliberal.
Felicitări, români.

Leave a Reply

Your email address will not be published.