Prin votul din 26 mai ați respins drumul rușinos și anti-european al Ungariei și Poloniei

Încă de anul trecut spuneam că, la cum evoluează discursul celor din PSD și la cum progresează cu preocupările lor anti justiție și anti stat de drept, încetul cu încetul PSD și chiar partenerii lor se vor îndepărta de discursul European Și mai ales de preocupările și solidaritate europeană. Cu alte cuvinte spuneam că aceste două partide se vor plasa încet pe o rută naționalistă anti europeană și în general euro sceptică. Toate aceste le spuneam aicihttp://www.dorindobra.ro/2018/01/01/psd-isi-va-reorienta-dicursul-2018-inspre-euroscepticism-suveranitate-nationala-si-chiar-antieuropenism/
Ceea ce nu știam, însă, la acel moment,era cat anume din discursul acesta anti european va fi îmbrățișat de electorat. Mai exact, nu știam dacă propriul electorat va rămâne lângă ei,dacă vor atrage chiar unul suplimentar sau dimpotrivă dacă vor pierde multe și din voturile lor proprii. La acea vreme,deși știam că România este statul cu cea mai mare aderență la Uniunea europeană, nu puteam spune exact cum anume vor evolua opiniile românilor până anul acesta la alegerile europarlamentare.
E bine, am să înscriu acum aceste alegeri sub puternicul semnal “I-ai românului orice,dar nu îi lua Europa, pentru că vei plăti scump acest lucru”.Cred cu putere că cel puțin jumătate din daunele electorale suferite de PSD se datorează acestei distanțări de Europa, de partenerii politici europeni și, în general,de rutaeuropeană pe care România trebuie să o aibă.
Căci lucrurile, vă spun acum cu sinceritate, pot sta foarte periculos într-o țară fost comunistă ca România. Uitați-vă numai la Ungaria și Polonia, unde discursurile naționaliste subtil infiltrate în conștiința populară au adus la putere partide de tip iliberal și anti european care au reușit să plaseze aceste țări pe termen mediu și lung pe o rută ce le desparte puternic de Europa. Iar acest lucru va fi plătit greu de populațiile acestor țări, care încet nu vor mai beneficia de sprijinul și solidaritatea europeană, lucru deloc onorant de altfel Într-o Europă care are nevoie de solidaritate și nici decum de astfel de jocuri autoritariste care îi diminuează puterea.
Acum mai trebuie doar să vă aduc aminte că, în ziua de 9 mai, când președintele Iohannis sărbătorea cu ceilalți lideri europeni la Sibiu viitorul Uniunii Europene, cei din staff-ul lui Dragnea i-au propus ca alternativă să facă un miting la Iași, unde anunțau că preferă să stea între oameni, încercând să ascundă faptul că nici măcar colegii lor din gruparea socialistă europeană nu mai doresc să se vadă cu ei. Vă mai amintesc de discursurile lor în care, încetul cu încetul, insinuau au că România merită o cu totul altă șansă în Uniunea Europeană, că nu suntem tratați corect,că europenii ne tratează cu superioritate, și, că avem nevoie de mai multă demnitate. Suficiente sinonimii cu situațiile din cele două țări, care între timp au reușit nefericitul record de a-și atrage activarea articolului șapte din Tratatul Uniunii Europene.
Acum, că alegerile au trecut, vă pot spune că votul dumneavoastră a însemnat un semnal teribil de puternic din perspectiva europeană și din perspectivă a atitudinii pro europene. România e din nou astăzi văzută ca o țară profund solidară cu Europa, și, mai mult decât atât, e văzută ca o țară care poate da exemple de europenism tot mai dese și deci merită tot mai mare atenție.
Din punctul acesta de vedere dațimi voie să vă felicit pentru votul făcut și să vă spun că ați reușit să vă păstrați Europa nu doar în suflete ci și în viitor. Voi toți ați demonstrat acum,că, spre deosebire de Ungaria și Polonia,România probabil pe filiera ei latină e o țară mai europeană de multe ori decât europenii. Felicitări tuturor, ați păstrat Europa în viețile și perspectivele noastre ale tuturor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *