Câteva motive pentru a merge la vot. Primul: aflăm câți susțin actuala conducere și câți o resping

Deși ati auzit-o de atâtea ori, iar acum odată în plus, această realitate se poate reconfirma: orice scrutin național înseamnă o verificare a intențiilor și opiniilor electorilor de pe teritoriul țării.
Și cum am văzut în ultimii ani nenumărate manifestații publice, cum uneori părea că mare parte din populația țării este pe stradă să își strige nemulțumirile, cum pe canalele media înroșite părea că toată țara este în opoziție, a venit în sfârșit momentul ca toți acești oameni să-și exprime legitim nemulțumirile printr-un vot. Cum nu-mi pot închipui că vreunii din cei care au mărșăluit pe stradă nu vor merge să-și exprime votul, vom afla în sfârșit cat de mulți sunt cei care resping actuala guvernare și ar da votul partidelor din opoziție.
Nu ar fi însă de ajuns atât, pentru că fără să iasă la vot și cei ce au stat în fața televizoarelor trăind alături de cei din stradă nemulțumirile, votul nu ar fi unul relevant și deci nu și-ar putea impune forța.
Și dacă până aici am vorbit de cei ce sunt nemulțumiți de actuala guvernare, la fel voi spune și de cei ce o susțin. E nevoie ca ei să iasă la vot, să vadă și cei la care m-am referit întâia oară câți anume sunt cei care au opinie diferită de a lor. Căci și partidul sau alianța de la putere ar trebui sa afle de câți anume dintre locutori mai este susținută.
Cu alte cuvinte ar trebui să iasă la vot atât de mulți oameni încât numărul lor să fie covârșitor în numărul populației iar rezultatele votului să fie evidente.
Ei bine, un astfel de rezultat la vot ar fi benefic pentru absolut toată țara. Cei ce guvernează ar afla dacă pot să o facă în continuare, sau pot să plece, cei din opoziție află dacă toate poziționările lor sunt susținute electoral, cei ce-și doresc să dărâme guvernul ar putea chiar să reușească dacă se prezintă la vot în număr mare iar numărul lor este covârșitor, sau pot afla că toate întâmplările pe care le provoacă sunt nesemnificative în realitate în oglindirea electorală sau populară.
Cu alte cuvinte un vot masiv, printr-o prezență asemenea, este de dorit în orice democrație. Partidele ar ști exact cum stau, populația și-ar vedea împlinite opțiunile în urma puterii votului, iar lucrurile s-ar clarifica de la sine. Căci, un vot covârșitor într-o direcție sau alta ne-ar aduce tuturor clarificări necesare. Guvernanții ar afla dacă politicile lor sunt acceptate, opoziția ar afla dacă toată activitatea ei este dorită, electorii ar avea inima împăcată că și-au exprimat votul fiecare în parte.
Ar fi atât de simplu așadar, căci prin răspunsul la o datorie civică și morală toată viața politică și democratică a României s-ar clarifica. O mică, atât de mică, privire în istorie ne-ar obliga pe toți să mergem să votăm: mii de ani, milioane de vieți, sute de mii de destine sacrificate au fost necesare pentru a dobândi acest drept. El este suveran și iată, exprimarea lui ne-ar aduce atâtea clarificări necesare!

Leave a Reply

Your email address will not be published.