Parcă ne doream lustrație, nu? Și atunci, cu Lazăr cum rămâne?

Nu-mi aduc aminte de vreun partid de pe partea dreaptă sau chiar centrul politicii românești care până târziu înspre zilele noastre să nu fi spus că lustrația era absolut necesară. Era chiar primul punct de la Timișoara, din câte îmi amintesc.
​Cât îi privea pe cei de pe stânga eșichierului politic, aici ei erau totalmente blocați. Asta era una dintre temele pe care orice ghid de comunicare românească politică ți-o sugera pentru a închide gura oricărui reprezentant al foștilor comuniști în vreo dezbatere publică.
​În școlile de vară ale țărăniștilor, liberalilor, democraților li se transmitea pe atunci viitoarelor generații de politicieni, acum actuali lideri politici, că lustrația e mai mult decât necesară, că doar în felul acesta mai putemn scăpa pe termen scurt de ceea ce însemna pentru noi un trecut cumplit și cu cât mai repede de uitat.
​Dacă cineva le-ar fi cerut părerea domnilor Coposu, Rațiu, Diaconescu, Câmpeanu sau Quintus în legătură cu subiectul, toți s-ar fi arătat mirați de o asemenea întrebare căci răspunsul era evident și necondiționat: trebuia adoptată de mult, dacă se poate și de acum n-ar fi târziu.
​Legate direct sau indirect de neadoptarea lustrației, stau și multe alte, poate infinite, configurări nefericite din viața de astăzi a României. Mă gândesc doar la câți comuniști torționari și securiști au astăzi pensii de zeci de mii de lei – incredibil pentru o țară ce se consideră fățarnic normală.
​Și atunci, dacă tot ne-am dorit lustrația, LAZĂR CE MAI CAUTĂ ÎN VIAȚA PUBLICĂ?

PS Nu numai că mai caută, dar în mod tacit, e și susținut. Nu văd niciun partid de centru, centru dreapta, sau dreapta, să ceară plecarea lui. Cum ați dat voi o temă mortală pentru PSD pe apa sâmbetei, acum tăcând prin colțuri și neavând răspunsuri.

PS 2 Nici nu mai sunt sigur că dacă am fi condus doar noi România am fi avut lustrație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *