Își mai aduce aminte cineva?.., Șieu, finanțări, tragedii?

Am să vă reamintesc eu, o finanțare europeană de prin 2010-11, lucrări făcute cel mai probabil de mântuială, neacceptarea vreunei plăți din tot proiectul, anularea tuturor facturilor, dispariția prematură a unui primar, graba celor din PSD-BN pentru a obține fonduri guvernamentale pentru acoperi paguba, și uitarea lăsată deasupra acestui caz ce merita mai multă atenție din partea tuturor.
Nu am de gând să fac sau să propun vreo legătură între tragedia de la Șieu și situația returnării banilor europeni pentru un proiect în care firma care a lucrat era din Satu Mare sau din Maramureș, una din firmele acelea renumite pentru lucrări nerealizate, dar cu banii încasați.
Altă legătură mă interesează însă,Capacitatea asta a PSD-ului de a controla și dirija toți banii unui buget național, culmea, chiar în folosul propriu, după care să mai și scoată ochii tuturor pentru câte au reușit să facă. Căci se vede că banii europeni sunt periculoși, instituțiile de control uneori, cum e cazul comunei amintite, Îți cer banii înapoi, dacă nu pe toți, măcar o parte. Din punctul acesta de vedere, exemplul de la Șieu stă între excepțiile de nelegalitate din țara noastră, anume cererea de returnare în totalitate a sumelor încasate, din cauza neîncadrării în cerințele inițiale.
Și dacă tot sunt periculoși banii europeni, psd-ul a făcut din bugetul național o pungă proprie din care distribuie după bunul plac propriilor primari, cerându-le solidaritate și slugărnicie, și culmea, primarilor de la alte partide, scoțându-le ochii și așteptând cu un zâmbet șăgalnic rezultatele voturilor în urma generozității lor, nu-i așa?
A fost întotdeauna in logica Și psihologia PSD-ului capacitatea aceasta mârșavă de a folosi bugetul național în interes propriu, de a-și asigura finanțări și loialități, și culmea, de a mai și scoate ochii tuturor pentru investițiile realizate. E totuși un tip de politica cel puțin oriental acesta de a canaliza fondurile bugetului în interese proprii ca după aceea să poți cere fie slugărnicie fie non combat din partea celui mai puternic instrument aducător de voturi într-o democrație încă ne modernizată, anume primarii!
Și mai e desigur, o perversitate dusă până aproape la extrem, aceea a unui bișnițar ieftin ce cumpără cu fondurile alegătorilor haine din propriile magazine și după aceea reproșează tuturor câte a făcut pentru ei.
Iar asta este una din metehnele acestui partid ce insistă să ne țină pe toți într-o periferie nedemocratizată a Uniunii Europene. Calitatea celor pe care îi propune să instrumenteze aceste practici e a doua meteahnă din care reiese clar și în ce fel acest partid se raportează la valori. A treia meteahnă este aceea a considerării posturilor și puterilor ocupate în urma rezultatelor voturilor ca fiind în primul rând folosibile în propriul interes.
Căci cine se mai îndoiește astăzi că în timp ce strigă în gura mare câte face pentru populație,PSD se asigură de fiecare dată mai întâi că proprii oameni sunt aranjați în posturi călduțe, apoi se asigură că partidul e finanțat prin toate canalele inventate de demenții administrativi de genul lui Dragnea, iar la urmă se asigură că au băgat pe gât populației votante toate aceste fapte bune prin ziare distribuite gratuit sau prin canale media plătite pentru înmuiere sau chiar aservire.
E atât de mic Partidul ăsta mare încât uneori nu îmi vine să cred ce tip de politică reproșistă și șantajistă pot debita în continuare. Dar, până la urmă, cei ce trebuie să vadă lucrurile acestea sunt cei care votează iar dacă exemple ca acela cu care am deschis articolul meu trec chiar neobservate, atunci nimic nu are să ne mai mire.
Până la urmă în Ungaria, Orban primește pentru a treia oară majoritatea absolută în parlament, declarându-se e un dușman al Uniunii Europene și convingându-i pe cetățeni că bugetul e distribuit cel mai bine din propria mînă. Așadar, nici România care nu e departe de așa ceva, nu ar trebui să constituie vreo excepție de iluminare în această zonă a Europei. Sau ar trebui?

Leave a Reply

Your email address will not be published.