Nu de proiecte socialiste megalomanice are nevoie Bistrița în viitor

Încep prin a-mi declara stupefacția pentru faptul că în competiția pentru Bistrița până astăzi, în afară de două proiecte megalomanice de tip socialist, cel pesedist cu un cartier nou și îmbunătățit lângă ANL-uri, și cel liberal ce privește un cartier la fel de nou undeva în zona pârtiei de schi, nu a fost exprimat nici un alt proiect, o minimă viziune referitoare la Bistrița 2020, și la ce vor face viitorii administratori cu 40 sau 50 milioane € pe an.
Mă mir așadar foarte tare că nu este evident că va câștiga cel ce va aduce în fața electoratului bistrițean, acum că mai este un an până la alegeri, un proiect decent pe domenii în care să arate în primul rând cum pot fi salvate principalele direcții de administrare a unui municipiu ce ar avea toate calitățile pentru a asigura un nivel de viață respectabil pentru cetățenii săi.
Mai mult, nu văd nicăieri la actuala opoziție o minimă soluție pentru un domeniu măcar, un minim proiect de clarificare și dezvoltare a unei direcții măcar, mai ales că cei ce dețin puterea momentan se află în reale dificultăți de poziționare și reașezare a viitoarei oferte electorale.
Nu văd așadar nimic care să se așeze în conștiința și memoria electoratului ca fiind soluții alternative, dacă nu paleative, ale opoziției ca și contra ofertă pentru administrația pesedistă.
Nu văd de exemplu, care este soluția opoziției pentru actualul Palat al Culturii bistrițean, ofilit și mirosind a naftalină, pus în slujba unui singur personaj vopsit la propriu, care în afară de aduce osanale actualului primar, nu face vreo ofertă rezonabilă pentru nevoia culturală cetătenilor. Ar fi atât de simplu să spună vreunii din opoziție care este soluția lor în această situație, plecând de la bugetele actuale,reduse sau mărite, nu are importanță acum, are importanță ce ar știi ei să facă în acest caz.
Așa cum nu văd până astăzi vreo soluție în atâtea alte domenii, nu spune nimeni cat ne mai putem împrumuta ca să salvăm infrastructura de exemplu, care este orizontul de timp la actualul buget în care vom rezolva străzile,canalizarea și aductiunile de apă, care sunt proiecțiile pentru o posibilă viitoare clădire administrativă ce să aducă noi servicii integrate populației, care sunt soluțiile pentru a salva dezastrul urbanistic pe termen mediu din orașul nostru.
Nu proiecte populiste, socialiste și megalomanice așadar!
Proiecții pe fiecare direcție de dezvoltare, care să asigure evoluția firească și revenirea municipiului nostru între reședințele de județ ardelenești.
Căci nu candidații sunt importanți aici, atâta timp cat ei sunt doar niște vehicule ale unor proiecte viabile și credibile. Nu este opoziția din capcana asta cu persoana desemnată, propunând alternativ proiecții pentru dimensiunile esențiale ale vieții urbane, care să poată personaliza și atașa nu nume, ci oferte ale unui partid sau unei coaliții.
Cat timp opoziția la Bistrița nu iese din această capcană, și nu e capabilă să structureze minimal proiecții decente, adică să spună mai direct ce ar face cu 40 milioane € pe an, câți dintre ei ar merge în dezvoltare, câți dintre ei ar economisi dacă ar reduce schema de funcționare atât de mult blamată în ultimii 15 ani, câți bani mai poate Bistrița obține de la bănci și din fonduri europene pentru a se putea moderniza, nu văd de ce oamenii și-ar orienta atenția dinspre un partid ce a săpat 12 ani la baza dezvoltării Bistriței, înspre un alt partid, oricare ar fi el, sau un alt nume, oricare ar fi acesta, atâta timp cat nici numele și nici partidele nu au spus nimic despre cum vom evolua împreună într-un oraș pe care cu siguranță că-l iubim cu toții, dar fără un proiect iată, greșim prin kitsch-uri și repere neviabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *