La Bistrița suntem pe cod roșu; de incompetență și rea-voință

Ultimele știri privind viitorul urbanistic bistrițean pot îngrozi orice cetățean ce-și iubește cât de cât orașul. Recunoscut altădată pentru un anumit farmec chiar și urbanistic, de exemplu, la Bistrița și blocurile comuniste aveau un minim decor din cărămizi, orașul nostru fiind pe cale să se transforme într-un oraș depersonalizat, în care blocurile iau locul micilor clădiri transilvănene ce aveau valoare estetică și urbanistică.
Hanul bistrițean, loc de reper dar și de respirație urbanistică, fosta bibliotecă județeană, reper istoric și sentimental pentru bistrițeni, alături de multe alte repere, vor dispărea foarte curând în favoarea unor cu totul speciale, nu-i așa?, blocuri de locuințe, fără nicio valoare estetică, oricât le-ar împopoțona constructorii cu sticlă, vopsea și mai știu eu ce termopane.
Că în locul unor puncte aerisite și cu încărcătură sentimentală pentru noi bistrițenii plantezi alte blocuri între alte blocuri, e deja un act aproape criminal pentru un oraș ce odată era frumos. Cu adevărat criminale sunt însă oportunitățile pe care le-ai pierdut odată cu decizia privind aceste repere. Nu era greu de imaginat ce piațetă plăcută putea fi făcută în fața Trezoreriei sau ce punct de reper și atracție istorică puteai face din ceea ce astăzi mai este încă Hanul bistrițean. Aceste oportunități sunt pierdute odată pentru totdeauna pentru oraș, în schimbul lor urmând să avem blocuri ce vor personaliza orașul nostru într-un sens cel puțin de neinvidiat: vom fi un fost orășel ce a fost odată frumos, transformat între timp într-o aglomerație de extraordinare, nu-i așa?, alte blocuri. Că parcă, și instinctul acesta v-a pierit de nu mai știți construi nimic special iar ceea ce aveți stricați într-una!

P.S. Apropo de stricat ceea ce deja aveți: e evidentă imbecilitatea voastră atunci când ați făcut și aprobat ulterior proiecte prin care minima estetică a blocurilor, cea din cărămidă aparentă e acoperită într-o veselie cu scârț, eventual vopsit în roșu la prosteală.
Dar vreau totuși să vă spun că a reabilita niște blocuri pe bani foarte mulți fără a profita de ocazie să le înlocuiți actualele acoperișuri, în favoarea unor termopane cu scârț, arată cel puțin la fel de meschin și de incompetent ca gestul omului ăluia de nimic, de are mașina plină de rugină și o vopsește peste ca să o poată vinde unui nefericit. Aici e meschinăria și incompetența în cazul acesta. Dar nu văd vreun caz pe care voi să nu-l inundați cu incompetență și rea-voință.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *