Îl părăsiți, așadar, pe Johannis?

Abundă Facebook-ul, ziarele și comentariile inerente de poziții de felul acesta. Indignați de decizia președintelui de a o numi pe dna Dăncilă prim-ministru, văd că afirmați cu toții lucrul acesta.
Procedând la o selecție prin excludere pot presupune că voi sunteți cei care l-ați votat, că probabil de aceea spuneți că ”nu mai vede votul vostru”. Dacă e așa, și l-ați votat într-adevăr, am să vă spun că din nefericire, dragii mei, nu votul vostru la prezidențiale conta în acest caz, deși a fost extrem de important la vremea sa, ci votul altora la parlamentare. Ori acolo, voturile voastre nu au fost de ajuns, așa cum a și reieșit din rezultatele alegerilor. Nu au fost de ajuns nici cele acordate PSD-ului, căci iată dă o diferență de vreun milion de voturi între voturile pe care voi le-ați dat lui Johannis și voturile pe care alții le-au dat PSD-ului. Din nefericire, în cazul desemnării prim-ministrului au contat voturile nedate de cei ce au decis să rămână acasă în ziua alegerilor parlamentare. Acestea sunt, de fapt, voturile ce l-ar fi putut face pe președinte să poată pune un alt prim-ministru.
Președintele nu a avut acele voturi, nu le-au avut nici partidele din opoziție, așa cum nu au avut nici vreo soluție de cât de mică alternativă la majoritatea PSD-ALDE din actualul Parlament. Aici a fost toată cheia acestei decizii, opoziția neputând demonstra că ar avea în vreun fel vreo proiecție de schimbare a majorității și, mai mult, măcar vreo strategie de negociere a unei astfel de majorități. Oricum ar fi fost ea, nu ar fi reușit să arate mai bine ca o varză de Bruxelles, închipuindu-ne împreună cam ce majoritate puteau face Orban, Băsescu, Ponta, Hunor și, printre ei, USR-iștii cu orice președinte or avea. Scenariul acesta, așadar, a căzut.
Al doilea scenariu, cel al anticipatelor, poate fi rezonabil și dezirabil în opinia oricărui votant al lui Johannis, dar are probleme de constituționalitate și, deloc la urmă, ar fi adus cam aceeași componență a Parlamentului, cu ceva ALDE în plus, la vreo 10%, ceea ce ar fi făcut lucrurile și mai grele decât acum. Căci știți ce ne lipsește și astăzi? Exact voturile celor ce au lipsit la parlamentare, despre care eu cred că nu are nimeni vreo certitudine că ar fi venit acum, la anticipate.
Vedeți de ce decizia președintelui a fost singura posibilă, într-o lume decentă și rezonabilă? Căci orice i-ați putea cere președintelui vostru înafară de a juca la cacealma și la aventură. Asta nu i-o permit nici cultura nici experiența domniei sale, spre marea dezamăgire a celor din USR,ce mai pot crede că fluturând niște foi A4 cu diverse sloganuri prin parlament chiar poți ajunge să preiei și guvernarea.
Nu-l părăsiți, așadar, pe Johannis! Este oricum ultimul bastion de credibilitate și decență din politica română, ar fi mare păcat ca din bulibășeala produsă de Dragnea, să piardă opoziția și președintele, iar PSD-ul să crească. Ați face exact ceea ce doresc cei împotriva cărora vă revoltați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *