Când instituțiile nu-și fac treaba, rămân să se încaiere cetățenii

Doi cetățeni își caută dreptatea, încăierați de la un loc de parcare, prin presa locală. Unul, culmea chiar proprietarul locului cu pricina, se și trezește amendat încercând să facă ceea ce Poliția Locală trebuia să facă: adică să penalizeze gestul celuilalt, sursa conflictului dealtfel, căci el ocupase locul primului. Explicații multe ulterioare, din partea ultimului, că cum, că mâr, că pâr, că doar puțin, etc. De la ei, se iau alții pe aceiași speță, fiecare cu ale lui…

Orașul e plin de automobile părăsite pe marginea carosabilului, locuri de parcare tot mai puține raportat la numărul crescând de mașini, amenajări de parcări noi deloc, oamenii sunt revoltați, apar răvașe lăsate de unii pentru alții în parbrizele mașinilor, nu de Poliția Locală desigur, căci ea este inexistentă la acest capitol, de locatari proprietarilor, acolo unde ele ar părea că ar mai exista așa ceva!

Fosta Bibliotecă Municipală, pe Gării 2, cu minunatul noroi din lateral, tocmai în fața Trezoreriei, acolo unde vine tot județul să își plătească dările. Primărie ioc, noroi până la glezne, clădire în degradare, un ziarist melancolic își aduce aminte de clădire și scrie, oamenii își dau cu părerea, nerealizând că aspectul trebuia rezolvat demult, cu atât mai mult cu cât reperul se află tocmai pe traseul de tranzit al Bistriței “Europene”, deci este o rușine administrativă!

Parcarea tip mlaștină de la Camera de Comerț, din spatele Finanțelor Județene, aceeași situație, Primărie ioc, că ea are alte proiecte, eventual se gândește( de vreo 10 ani) la parcarea din spatele BCR, dar ghinion, e și acolo un proprietar, Primăria nu dă bani așa de mulți, cică propretarul e rău și vrea prea mult, zona rămâne tot fără parcare, timpul trece, oamenii sunt nemulțumiți, Primăria bagă bani în Pârtie, totul merge strună, nu?

Pe la diferite case, prin oraș, unii nu au renunțat încă la animalele și păsările din curte, găini, rațe, capre, porci, etc. Vecinii, mai ales dacă stau la bloc, mai sună și ei, mai întreabă dacă e permis așa ceva în continuare, mai sună la Poliția Locală, fac și ei ce pot, dar surpriză, nimic nu se întâmplă, ba mai mult, uneori reclamatul îi mai și interpelează, căci cineva din Primărie i-a și spus cine a făcut reclamația! Rămân oamenii revoltați, necivilizatul își vede de treabă, Primăria la fel…

Acestea sunt numai unele din ipostazele în care, în mod evident, neputința și nepăsarea instituțiilor abilitate seamănă tensiune ,și vrajbă chiar, între cetățeni! Dealtfel, tocmai ineficiența instituțională se și transformă într-una din sursele de insatisfacție și nervozitate generală, pentru care și suntem recunoscuți! Umblă oameni vorbind singuri pe stradă din milioane de motive, uneori, însă, acesta este unul din ele..!

Leave a Reply

Your email address will not be published.