La început de an,despre Bistrița, numai de bine..!

În anul 2018 vom marca nefericita ipostază de a împlini 10 ani de administrație PSD în orașul nostru. Nefericită deoarece,  în tot atâția ani, celelalte municipii reședință de județ bine administrate din Ardeal au putut rupe rândurile, profita de deschiderea europeană, și remarca prin investiții, modernizare, configurare. Mă gândesc acum la Oradea, Cluj, Timișoara, Arad, Sibiu, Târgu-Mureș, Baia-Mare, etc. Despre fiecare am putut afla știri pozitive, fie despre investițiile lor, fie despre noile abordări pe care le promovează, fie pur și simplu am putut observa traversându-le, că lucrurile merg înainte vizibil.

În toată această perioadă însă, peste Bistrița s-a lăsat un văl negricios de ceață administrativă, condusă de primarul Ovidiu Crețu și legitimată de PSD organizația municipală, organizație ce are personalități de la care te puteai aștepta la mai mult, dar care au preferat drumul lin al girării sifonării a sute de milioane de euro pe nimic, în schimbul diverselor stipendii, funcții sau co-implicări în banii bugetului local! De Bistrița s-a auzit în toată această perioadă numai de rău în țară, cu știri doar în zeflemea, despre aplecările primarului înspre îngrădirea libertății unor animăluțe, despre o pârtie de schi nesustenabilă sau despre caracalizarea orașului prin construcția unui pod ce nu duce nicăieri..!

Aproape nimic absolut măcar de o stradă nouă, cel mult despre câte o străduță, în condițiile în care avem zeci de km de străzi de pământ, nimic despre un cartier nou, în condițiile în care urbanismul este un haos, nimic despre deschiderea orașului prin reorganizare, în condițiile în care se construiește haotic, nimic despre un nou mare investitor atras, în condițiile în care avem parc industrial gol, nimic despre revitalizarea centrului orașului, în condițiile în care înafară de un cort folcloristic mutat întruna și a inițiativelor celor de la “Produs în Bistrița-Năsăud” nu se întâmplă ceva, nimic despre un proiect inovativ la Bistrița, în condițiile în care universitățile nu au un partener credibil în  conducerea orașului..! Absolut nimic credibil din toate acestea…

În schimb, ce avem la Bistrița? Un mare nimic, dar de data aceasta din perspectiva vreunei finalizări. Nimic nu este terminat dacă este început,și mă refer la minimalele amenajări dintre blocuri, nimic nu este început deși este necesar, și mă refer la parcări, nimic nu se face cum trebuie, și mă refer la străzile din oraș, totul se face de mântuială, și mă refer la lucrările DSP, totul este lăsat vraiște, și mă refer la disciplina în construcții sau cea a spațiilor administrate public, nimic nu apare ca ordonat și rezolvat, și mă refer la tot orașul!

Oricât ar fi de șocantă cifra pe care am să v-o redau, 500 DE  MILIOANE DE EURO VOR FI FIIND CHELTUIȚI LA FINALUL MANDATELOR LUI O. CREȚU ȘI PSD de către Primăria Bistrița! Adică O JUMĂTATE DE MILIARD DE EURO, înmulțind cei 12 ani de mandat cu un buget de aproximativ 40 de milioane de euro pe an..! Iar din acești bani puteți vedea cu toții ce s-a realizat..!

Bistrița astăzi nu are nici măcar un bulevard modernizat, nici măcar o stradă amenajată la standarde actuale, nici măcar o clădire reper nouă, nici măcar o zonă civică atractivă și completamente modernă.

Din această perspectivă, viitoarele mandate la Bistrița vor trebui să aducă infrastructura la zi, ceea ce va însemna că 12 ani s-au dus în van, căci nu rămâne nimic bun din ei, nimic de la care să pornim, nimic care să nu trebuiască refăcut. Cei 12 ani vor rămâne ca unii de risipă și batjocură a banului public, ca o piatră de moară pentru evoluția orașului. Iar cine va candida susținând alte priorități va fi fie mincinos, fie necunoscător, căci pe bulevardele Bistriței nu se va mai putea circula, nici parca, străzile devenind impracticabile pe termen scurt, sau, în varianta optimistă, de toată rușinea pentru un municipiu european al anilor 2020…

Ajungând la viitorii candidați, nu pot să nu îmi manifest stupoarea pe care o încerc atunci când văd strategia prin care PSD pregătește viitorul nume pentru Primăria Bistrița! Că n-o fi având multe culpe Nicolae văzându-se primar al Bistriței pot să înțeleg, e doar un omuleț, dar văzând PSD că are pretenția aceasta, asta este de-a dreptul oribil.Păi după 12 ani în care ați aruncat la coș orice opinie decentă a cuiva, votând toate mizeriile lui O. Crețu, mai vreți să mai prostiti încă odată bistritenii? În mod normal, și dacă ați aduce-o pe Fata Morgana să candideze nu ar trebui să câștigați. Sau pe Alladin cu lampa sa fermecată, încercând să facă ceva minuni să mai recupereze din timpul nostru pierdut cu voi și tot nu ați merita-o. Căci azi, când mă gândesc ce matrapazlâcuri cu gunoaie și asfalt girați  în Primăria Bistrița, nici nu știu care din triada PSD-CREȚU-CONSILIERI LOCALI este mai vinovat pentru cei 12 ani pierduți! Ar trebui să vă fie rușine tuturor, darămite să vă mai și pregătiți cu alte fantasme pentru 2020.

Și totuși, vă înteleg deplin când mă uit la principala opoziție,PNL, care nu are încă nicio foaie de proiect alternativ, darămite un program consolidat pentru Bistrița, spunând totuși că vor căuta un nume, căci nici pe acesta nu-l au! Și când mă mai gândesc câți candidați vor fi pe partea dreaptă, mă și iau cu mâinile de cap, vă înțeleg și mai mult, pesediști, și mă luminez: voi sunteți victimele încapacității altora de a se organiza cât de cât unitar și credibil, voi câștigați din prostia altora și prostirea unora, iar marii perdanți suntem toți.

Iar de aici, despre Bistrița, numai de bine! E și ea victima prostiei tuturor, a celor ce ar trebui să facă și nu știu, a celor ce ar trebui să se organizeze și nu pot, a celor ce ar trebui să se implice dar nu au timp, a celor ce nu au nicio vină dar nu realizează că merită mai mult!

P.S. Am văzut declarațiile viitorului candidat PSD la Primărie la ultima conferință din 2017: viitorul proiect e un Aquapark în Wonderland!!! Ce vă spuneam?!?

Leave a Reply

Your email address will not be published.