Contăm din nou, după 100 de ani, pe scena globală

România se află în cea mai bună situație geopolitică din ultima sută de ani,Iar vizita președintelui Klaus Johannis la invitația președintelui SUA, Donald Trump, este confirmarea clară a acestui fapt. Conferința de presă anunțată ulterior în program, depășirea celor 15 minute anunțate inițial de convorbiri, pregătirea în decursul dimineții cu secretarul de stat pentru industrie, toate fac parte dintr-o chimie între cei doi șefi de stat ce conferă și mai multă greutate acestei întâlniri, acestui parteneriat SUA – România.
​Palma președintelui SUA la sosirea domnului Johannis pe spatele acestuia este un gest la care puteam doar să ne gândim în urmă cu ceva timp. Știm cu toții că limbajul gestual la nivel diplomatic semnifică mult și vrea să arate și mai mult.
​Că întâlnirea dintre cei doi președinți este doar încununarea eforturilor de după revoluție, e la fel de adevărat. Perseverența României pe relația cu SUA, Axa Washington-Londra-București anunțată de Băsescu, curcubeul de la venirea lui Clinton, prezența militarilor români alături de cei americani pe fronturile din lume și multe, multe alte gesturi și întâmplări au dus la întâlnirea de săptămâna trecută.
​Ba mai mult, europenii ne-au făcut importanți pe această relație. Ezitările lor, zâmbetele solidare între președinții statelor UE, cochetarea cu o forță armată comunitară, unele declarații ale doamnei Merkel, adevărurile spuse de Trump în privința bugetului NATO, toate au creat o conjunctură în care președintele României a jucat bine prin apropierea de președintele SUA. Acum, dacă în urma convorbirilor de la Washington, Johannis va avea ceva de transmis liderilor europeni, asta îl va face președinte jucător, dar nu la nivel național, ci la nivel internațional.
​Conjunctura și proximitățile României din punct de vedere teritorial sunt cel de-al treilea element ce aduc România în situația geopolitică la care puteam doar visa mai deunăzi. Turcia joacă deja un bărbunc periculos pentru continente întregi, Grecia încă nu a ieșit din spasmele bugetare, Bulgaria e obligată la un comportament dual datorat dependențelor energetice de Rusia, Serbia încă nu și-a încheiat socotelile cu țările mai mici din jurul ei, Ungaria cunoaște un tip de orientare politică ce poate deveni orice pe termen mediu, Ucraina e în situația pe care o cunoaștem. SUNTEM ÎN ACEST MOMENT CEL MAI IMPORTANT PARTENER DE DISCUȚIE ȘI COLABORARE AL NATO ȘI SUA DIN ÎNTREG SUD-ESTUL EUROPEAN.
​La toate acestea se mai adaugă și poziția geostrategică. Numai natura sau Marea Neagră au fost prietenii românilor dintotdeauna, dar acum, mai mult ca niciodată, poziționarea țării noastre ne face extrem de importanți strategic. Ieșirea la Marea Neagră, poziționarea pe ruta conductelor viitoare de gaz și petrol, așezarea pe viitorul drum al mătăsii chinez, potențialul energetic, toate ne așează într-o poziție valorizată astăzi de contextul general.
​Așa este, Klaus Johannis este doar omul potrivit, din fericire, la momentul potrivit. Întreaga sa prestație de până săptămâna trecută în țară, de săptămâna trecută la Washington, a arătat că înțelege, că face politică mare, că putem fi mulțumiți de reprezentarea domniei sale.
​Mai multe să nu căutați în articolele tuturor delatorilor acestei întâlniri, critici ai președintelui, pesimiști ai soartei românești. Trăim un moment de valorizare a țării noastre și avem, din fericire, un președinte ce înțelege lucrul acesta, este credibil și, cel mai important, arată liderilor lumii că știe să fie partenerul lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *