Observ o retorică periculoasă în privința angajatorului Leoni

 

​Poate că e vina tuturor celor care muncesc liniștiți și sunt mulțumiți că pot să o facă fără să spună toată ziua că le e bine.
​Poate că e vina celor de la Leoni că nu spun cât fond de salarii au lunar, câte contribuții plătesc pentru acestea în fiecare lună la sănătate, pensii, etc.
​Poate că e vina instituțiilor județene că nu spun cu cât contribuie Leoni lunar la bugetele locale, astfel încât să conștientizăm cu toții ce înseamnă Leoni.
​Sigur este însă vina noastră,a tuturor, atunci când ne lăsăm facil și ieftin atrași într-o retorică condamnabilă, punând la zid cel mai mare angajator din județ pentru niște evenimente, perfect explicabile până la un moment dat,ce au o notă de mojicie și bălăcăreală românească.
​Căci altfel cum poți clasa o ieșire în curte a muncitorilor, în semn de protest față de veniturile salariale, perfect explicabilă până aici, ce se împănează obligatoriu cu scandări de tipul ”hoții”, ”bandiții” ș.a.m.d.
​Chiar toate manifestațiile românești trebuie să fie împănate în acest fel? ”Ieși afară javră ordinară!” era totuși o scandare ce se adresa președintelui României la acea vreme. Ori președintele era al tuturor, iar calificativul de javră a jignit mare parte a populației, dar a jignit și România ca imagine.
​Era protestul mai puțin eficient dacă s-ar fi desfășurat civilizat, fără jignirile și epitetele din meniul românesc? Ar fi fost luat mai puțin în considerare? Sincer, cred că nu, dar, cu siguranță, nu ar fi urmat și repercusiuni. Căci, întreb și eu, punându-mă în locul angajatorului: cum mai lucrez eu cu omul ce mă consideră hoț și bandit?
​Sunt doar câteva aspecte dintr-un eveniment ce pare a sta generic pentru o etapă a capitalismului românesc pentru care îmi pare că nu suntem pregătiți. Creșterile salariale se fac treptat, prin negocieri cu sindicatele, nu tot timpul este posibilă o creștere de dimensiunile propuse de Guvernul Dragnea la nivelul bugetarilor. Probabil că această creștere a dus la tensiuni în mediul privat dar ea va trage după sine și salariile din privat.
​Sunt de părere că decența în tot ceea ce ne propunem aduce soluții maximale, nu am să înțeleg deloc de ce la Leoni s-a apelat la scandări jignitoare. Cum nici nu pot să înțeleg de ce, odată scris în contractul de muncă faptul că este interzis să adopți atitudini potrivnice propriului loc de muncă, te miri apoi că ți se desface contractul de muncă. Mai mult, după ce strigi ce îți vine la gură împotriva propriei surse de venit, realizezi apoi că ai copii de crescut și rate la bancă de plătit,și rogi frumos conducerea să revină asupra deciziei.
​Sunt liberal și asta mă face să fiu atent la problemele angajatorilor. Nu am auzit vreodată Leoni să spună că muncitorii sunt slabi, că sunt necalificați, că nu sunt punctuali, că sunt mai multe pierderi pe flux decât în alte părți. Și atunci, mă simt obligat să evaluez obiectiv situația, fiind profund deranjat de căderile în registrul acuzelor, epitetelor și jignirilor ce însoțesc întotdeauna și obligatoriu astfel de evenimente.

Dealtfel, vă rog să și observați: dacă nimeni nu ar fi recurs la jigniri, astăzi nici nu am mai fi avut vreun subiect…

One thought on “Observ o retorică periculoasă în privința angajatorului Leoni

  1. Esti sters!Voi liberalii,socialii si ce naiba îți mai fi fost in lunga voastra croaziera intre partide,nu aveti pic de respect fata de cetatenii acestei tari.sigur unii dintre voi aveti scuza opozitiei dar sunteti toti o apa si-un pamant.asa ca nu va mai dati voi cu parerea despre nemultumirile oamenilor pentru ca nu aveti dreptul la judecata.niste fripturisti aia sunteti.sper sa muriti toti ca sa scape tara de voi,politicieni de doi lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *