Adevăratul cerc vicios al nedezvoltării României (II)-primarii

Această parte a opiniilor mele nu se va referi în exclusivitate doar la primarii PSD ci, privește toate partidele din România, cu remarca potrivit căreia PSD-ul este cel care a dus cercul vicios aproape de perfecțiune.
Revenind așadar, la interesul și eforturile legitime ale primarilor de a-și consolida mandatele prin investiții consistente în propriile comune, vom spune că tocmai aceste mandate le oferă ulterior putere în raport cu conducerile centrale și naționale ale partidelor. Cu alte cuvinte, întreg programul politic al oricărui partid va trebui să garanteze primarilor accesul la resurse guvernamentale direcționabile rapid și precis odată câștigate alegerile. În fapt, aici este marea tensiune despre care vorbeam: cât anume reușești să-ți convingi ca partid armata de primari că le vei servi interesele odată ajuns la guvernare, așa cum ai promis înaintea și pe perioada campaniei electorale?
Mai mult, tocmai aranjarea alegerilor locale și ulterior, parlamentare pe parcursul aceluiași an, pun primarii în postura de a-și condiționa sau măcar negocia, accesul la resursa guvernamentală de dezvoltare în schimbul susținerii partidului la parlamentare. Și să fim onești până la capăt, primarii tocmai și-au reînnoit mandatele ceea ce îi face extrem de eficienți la procesul de încolonare a voturilor pentru partidul din care primarul face parte. Înțelegeți acum de ce președinții de consilii județene își cultivă primarii ca pe orhidee? Dar concursul între primari pentru numărul de voturi adus în noaptea alegerilor? Dar efortul unor președinți naționali de a-și asigura grațiile primarilor prin alocări directe?
Numele acestor alocări încep neapărat cu ”Programul național de …” inițiat tot de PSD, dus înspre perfecțiune de PD, adus astăzi de PSD pe culmi nebănuite. Din acest tip de program de dezvoltare a cumpărat Ponta primari în 2014, în aceste tipuri de programe merg 6 miliarde jumătate de euro prin programele lui Dragnea – Shhaideh.
Nici nu ar fi vreo problemă dacă banii aceștia ar prisosi și partidele i-ar putea aloca înspre primării după merite, evident. DAR PROPORȚIILE GIGANTICE ALE ACESTOR PROGRAME SE FORMEAZĂ ÎN DEFAVOAREA INVESTIȚIILOR ÎN PROIECTE NAȚIONALE. Când aloci 6 miliarde jumate de euro pentru programe locale și rurale, iar în partea cu autostrăzile, irigațiile, întăbulările sau amenajările naționale numeri câteva sute de milioane, pui întreaga ecuație de dezvoltare a statului în pericol.
Toate partidele se află în acest cerc vicios.
​Sunt datoare vândute primarilor, vai de primarii ce se află cu partidul în opoziție, trăiască partidul la putere, trăiască șefii lui, o lăsăm mai încet cu țara, cu autostrăzile, cu dezvoltarea.
​Nu întâmplător, la ultima întâlnire a PNL-ului cu primarii săi, Ghiță Falcă s-a urcat la tribună declamând ”PNL – Partidul primarilor”. Trăiască și primarii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *