Adevăratul cerc vicios al nedezvoltării României (I)-autostrăzi sau canalizare

Adevăratul cerc vicios în care România agonizează prin nedezvoltare (I)

Într-una din dezbaterile la care am participat cu ceva vreme în urmă, câțiva specialiști încercau să evalueze pierderea la nivelul fiecărui salariat din România cauzată de lipsa autostrăzilor. Lucrurile acestea se pot cuantifica aproape cu precizie iar concluzia generală a fost că SALARIUL MEDIU ÎN ROMÂNIA ESTE CU CEL PUȚIN 500 LEI MAI MIC DIN CAUZA INEXISTENȚEI AUTOSTRĂZILOR. Normal acum, imaginați-vă că numai costurile de transport ale companiei Leoni ar fi reduse cu cel puțin 10% dacă o autostradă ar lega Bistrița de Cluj și de acolo mai departe. Știe oricine că un investitor întreabă prima oară dacă distanța dintre Parcul Industrial Bistrița și autostradă este mai mare de 10 km. Și, la infinit, toate aceste aspecte au blocat numeroase investiții în România, blocând și astăzi în continuare investiția Mercedes care s-a dus la Gyor, producând miliarde de euro deja. Atenție mare, doar fabrica nemților ar fi adus 2% la PIB anual în plus. Multiplicați asta cu toate orașele și satele din România care, deși au adus apă, canalizare și asfalt, nu atrag nici astăzi investiții străine.
Căci aici vroiam să și ajung. Degeaba asfaltăm într-o veselie pe dealuri, degeaba punem canalizare fără aducțiune de apă, degeaba legăm la gaz și la apă curentă dacă oamenii nu au bani să plătească aceste servicii. Și aici este de fapt tensiunea discuției noastre, dacă oul- autostrada sau găina-investiții rurale ar fi trebuit să fie primele.
Să fim bine înțeleși, dreptul comunităților rurale de a beneficia de servicii și investiții este mai mult decât legitim, eforturile primarilor de a le atrage pe orice cale, sunt și ele de înțeles, DAR VA TREBUI SĂ ÎNȚELEGEM CĂ ACEST TIP DE INVESTIȚII AU FĂCUT IMPOSIBILĂ CONSTRUCȚIA DE AUTOSTRĂZI ÎNTR-O ȚARĂ SĂRACĂ. Nuanța chestiunii este următoarea: amânarea acestui tip de investiții pentru un deceniu, în anii 2000, ar fi adus zonele puternic populate în situația de a produce mult mai mult pentru PIB-ul național, fapt care astăzi ne-ar fi pus în situația să putem să trecem la investițiile din zona rurală, cu autostrăzile însă făcute.
Nefăcând însă acest efort, ce stă în vina exclusivă a politicienilor, adoptăm un buget de 6,5 miliarde euro pentru PNDR, continuând propriu-zis cercul vicios. http://cursdeguvernare.ro/atentie-la-mecanismul-care-toaca-zeci-de-miliarde-de-euro-investitii-fata-nevazuta-a-pndl-intr-un-raport-al-curtii-de-conturi-tinut-2-ani-la-secret.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *