Evenimentele din Turcia transformă țara într-una nevizitabilă

Lucruri tot mai urâte se întâmplă în Turcia

De câteva zile, o știre de același tip cu care ne-am obișnuit despre Turcia, apărea în media internațională. Patronul unei mari televiziuni împreună cu un partener de afaceri au fost uciși într-un cartier pentru posibila ”promovare a culturii occidentale”. Postul TV emitea și în Iran și probabil că legătura patronului cu această țară i-a și fost fatală.
Din Turcia, în ultima perioadă, vin doar vești care produc îngrijorare oricărui om puțin preocupat de echilibrul de forțe mondial, de respectarea drepturilor omului, de forța cu care islamismul izbucnește în orientul mijlociu și apropiat. Reintroducerea pedepsei cu moartea, arestarea profesorilor și studenților, eliberarea din funcții a magistraților, uciderea sau arestarea unor oameni ce au legături cu occidentul, toate sunt vești tot mai îngrijorătoare despre acest stat.
Capacitatea lui Erdogan de a manipula masele turcești și diaspora acestei țări din Europa, știința de a se folosi sau a provoca evenimente la nivel european sau mondial pe care apoi să le folosească în favoarea sa ar trebui să dea mult de gândit celor ce calculează și supraveghează echilibrul mondial. Prin poziționarea ei geografică, prin revenirea la islamism și prin cohorta de refugiați pe care o are pe teritoriul propriu, Turcia se conturează tot mai mult într-un factor de pericol pentru stabilitatea zonei.
Îngrijorările mele, despre care am mai scris aici, vin din spiritul unui european ce vedea acum 2-3 ani în Turcia un partener de încredere al UE. De atunci însă, în Turcia au avut loc o lovitură de stat și un referendum în urma cărora Erdogan s-a instaurat ca monarh aproape absolut într-o țară ce mai avea pretenții de a fi modernă. Toate aceste posibile evoluții au dispărut între timp iar veștile despre Turcia fac din aceasta o țară ce devine periculoasă pentru proprii cetățeni, pentru întreaga zonă și chiar pentru echilibrul global al puterilor.
Nu la urmă, vă împărtășesc un gând care mă frământă tot mai mult: de câte ori va trebui să ne gândim înainte de a ne mai face sejurul într-o țară tot mai islamizată, în care pedeapsa cu moartea a fost reintrodusă iar cei ce apără modernitatea Turciei dispar peste noapte împușcați sau întemnițați. Aici cred că Erdogan va pierde, gândindu-mă la infrastructura turistică a Turciei ce va putea constata la un moment dat că europenii nu o mai frecventează. Între ei și românii!

Leave a Reply

Your email address will not be published.