Înainte să tăiați, de ce nu plantați?

Astăzi, la aflarea veștii că un vecin taie un copac din fața scării, am realizat că în viață sunt unii de n-au sădit nimic, dar știu să taie al naibii de bine!

Aveam 6 ani, iar bunica mea din jud. Cluj, a sădit in fața geamului de la bucătărie, stăteam la parter, un cais sălbatic, vișiniu și cu niște flori minunate primăvara! Era poate printre cel mult trei copăcei la opt scări de bloc, căci nimeni nu se ocupa de plantat în anii 80. A trecut vremea, eu eram deja la facultate, caisul era tot solitar, și din întâmplare aud pe geam un bețiv de pe scară care își propusese să taie caisul, pentru că acolo s-ar fi potrivit alți copaci! Pe care nimeni nu l-a împiedicat să îi pună, dar nu o făcuse nici până atunci, nici după vreodată. Am salvat caisul, dar este clar: omul ar fi știut să taie, niciodată să sădească!

Peste ani, din nou vreo zece, am cunoscut în mediul de afaceri, eram acționar la o agenție de turism, patronii unei agenții ce puneau seară de seară motorină la rădăcina unui copac din fața firmei lor. Le reducea vizibilitatea, spuneau ei, iar Primăria nu le dăduse aviz, evident, să taie copacul de pe centru. Nici ăștia nu plantaseră probabil nimic o viață, dar știau și ei să taie sau să distrugă!

Astăzi, cum vă spuneam, aflu că un vecin taie un copac din fața scării. Că el a vrut parcarea acolo, iar pe locul acela acum, sau de 10 ani cât avea corcodușul, cad frunze și corcodușe, și fac mizerie! Cu omul mă văzusem de două ori săptămâna trecută, nu azis nimic, știa cât de mult am luptat pentru grădinuța aceea. Nu s-a remarcat la sădirea și îngrijirea ei, dar s-a remarcat acum, la tăiere. Vă spuneam, știu unii să taie, de-ar fi sădit ceva în viață! Și nu pentru ei, pentru toți din bloc!

Claie peste grămadă, pe FB unde am relatat, mai apare un competent, că așa e dom’le, că făcea murdărie! Și că el va propune să se planteze nu știu ce specie! Dar acum întreb eu: CE NAIBA V-A ÎMPIEDICAT SĂ PLANTAȚI PÂNĂ AZI 10MĂLINI, SAU CE DRACU CONSIDERAȚI VOI CĂ AR FI POTRIVIT? CĂ DACĂ AR FI DEJA MARI, NU ERA NICI O PROBLEMĂ SĂ TĂIAȚI CORCODUȘUL! CÂND O SĂ FACEȚI, ÎNAINTE SĂ DISTRUGEȚI?

Vedeți prieteni, după principiul ” doi încarcă, trei descarcă”, e plină țara de de-ăștia, ce știu bine să taie, dar deloc să planteze! Iar exemplul se lărgește la alte câteva categorii, pe care eu le desfid:

-a celor ce știu că totul e greșit, dar habar n-au să propună ceva bun;

-a celor ce nu pun mâna pe nimic, dar știu să critice într-una;

– a celor ce nu au curajul unei opinii, dar scriu toată ziua comentarii cu pseudonim, ca la bal mascat;

– a celor ce nu se implică nici măcar cu un vot, dar știu să hulească orice acțiune;

– a celor ce spun că susțin binele și morala socială, dar umplu lumea de minciuni și manipulări.

Cât timp între noi mai mulți taie decât sădesc, mai mulți hulesc decât să susțină, mai mulți urăsc decât să iubească, mai mulți invdiază decât să încurajeze, viața noastră nu se va putea schimba mult în bine! Sigur! Atât!

Leave a Reply

Your email address will not be published.